Skijanje je rizičan sport


Nesreća Michaela Schumachera pokazuje da je skijanje rizičan sport. Skijaši često zanemaruju opasnosti, pa užitak na snijegu završava teškim ozljedama. Legendarni sportaš nije jedina poznata osoba koja je teško stradala.

Skijanjem se bavi oko 4,2 milijuna Nijemaca. U skijaškoj sezoni 2012/2013. teško se ozlijedilo njih 41.000 do 43.000, izvijestio je Ured za skijaške nesreće (ASU). Više od 3.500 osoba zadržano je na bolničkom liječenju. Te su brojke iz godine u godinu sve niže, no ASU upozorava da je jedan od razloga to što se ozljede sve češće obrađuju ambulantno, a ne u klinikama. Prema izvješću ASU-a, porastao je broj ozljeda koljena, nadlaktica i ramena, ali je zato nešto smanjen broj onih koji su ozlijedili glavu.

Ozbiljne ozljede su moguće u svakom sportu, no rizici su ipak različiti. Tako je skijanje jedan od sportova u kojima se posebno često zadobivaju ozljede glave. Prije nekoliko godina veliku medijsku pozornost je izazvala nesreća britanske glumice Natashe Richardson, koja je preminula u dobi od 45 godina nakon teške ozljede glave zadobivene na skijalištu. U Europskoj uniji svake godine zbog sportskih nesreća u bolnici završava prosječno šest milijuna ljudi. Prema podacima za razdoblje od 2008. do 2010. godine, šest posto sportskih nesreća sa smrtonosnim ishodom u EU-u dogodi se na skijalištima. Tome treba pribrojiti još osam posto onih koji poginu u lavinama.

Opasnost izvan regularnih staza

Michael Schumacher je skijao izvan regularnih skijaških staza. To nije zabranjeno, ali je uvijek povezano s rizicima. Sve više skijaša napušta staze jer žele uživati u dubokom snijegu. No tu je vjerojatnost velika da će naletjeti na ispod snijega sakrivene prepreke poput kamenja ili stijena, što se navodno dogodilo i Schumacheru. Drvo izvan regularnih staza bilo je kobno za Michaela Kennedyja, nećaka nekadašnjeg američkog predsjednika, i za Sonnyja Bonoa, američkog pjevača i bivšeg supruga pjevačice Cher. Obojica su smrtno stradali nakon što su udarili u stablo koje im se našlo na putu. Osim toga, izvan regularnih staza velika je i opasnost od lavina. Nju je zanemario i nizozemski princ Johan Friso. Taj iskusni skijaš je u veljači 2012. skijao izvan staze, unatoč proglašenoj opasnosti od lavina. Unatoč dobrom poznavanju terena, iznenadila ga je lavina. Ispod snijega je proveo predugo, tako da je pao u komu iz koje se nikada više nije probudio. Umro je nakon godinu i pol, u dobi od 44 godine.

Kaciga glavu čuva


Schumacher je na glavi imao i kacigu, no ona ga nije zaštitila od ozbiljnih ozljeda glave, mada mu je, u to su sigurni njegovi liječnici, spasila život. Pojedini stručnjaci čak tvrde da nošenje kacige skijašima daje lažan dojam sigurnosti, pa se upuštaju u još veće vratolomije. Nošenje kacige za odrasle gotovo nigdje nije obvezno. To je u pojedinim zemljama (npr. Italija i Austrija) propisano jedino za djecu u dobi do 14 ili 15 godina. No i odrasli na skijalištima u Njemačkoj i Austriji sve češće nose kacige, njemački Skijaški savez procjenjuje da je udio tih skijaša čak oko 80 posto. U Francuskoj ih je pak daleko manje. Neposredno prije Schumacherove nesreće Savez njemačkih kirurga je službeno zatražio uvođenje obveze nošenja kacige za skijaše.