GOSPODIN DAMIR: Beljo zaustavio zvižduke na himnu BiH u Širokom Brijegu i postao viralni hit

Boksač Damir Beljo sinoć se u dvorani Pecara u Širokom Brijegu borio za tu titulu Europskog prvaka u kojoj je i pobjedio. Prije same bore u Pecari, jedan dio publike je krenuo sa žvizducima na himnu Bosne i Hercegovine.


Međutim, taj pokušaj zaustavio je mostarski boksač dajući im znak da s tim prestanu.


Jasno je zašto je to i učinio. Ovo je sportska manifestacija. Fešta od sporta a ne od politike. Beljo je državljanin BIH. Široki se nalazi u BIH. BIH nije samo “tuđa” nego je i naša. Dakle i Beljina. Kakva god da jest tvoja je zemlja. Ako nisi zadovoljan njome popravljaj je i kritiziraj ali je i poštuj.


Kakva god da je ova zemlja, naša prava u njoj ne mogu se tražiti zvižducima na njenu himnu, makar bila i takva kakva je. Himna bez teksta. Možda je baš super zato što je bez teksta.


Jedno je zviždati politikama, a drugo simbolima zemlje u kojoj se boriš za vlastiti položaj ili se boriš za medalju. Problem BIH i jest u tome što je netko tko se smatrao povlašetniji tu zastavu prisvojio kao da je njegova više nego što je naša kao i prava na državu, kao da su ta prava i ta država njegova više nego naša.


Damir Beljo redovno nastupa za Bosnu i Hercegovinu. Za njega je karakterističan dress na kojem je na jednom koljenu uzorak šahovnice, kao hrvatski etnički uzorak a na drugom plavožuta kombinacija koja simbolizira BIH. Nije Beljo zbog tog manji Hrvat od bilo kog drugog Hrvata. Možda je baš veći.


Bez obzira na sve to valja razumijeti i negativnu emociju i rekaciju Širokobriježana i općenito Hrvata u BIH na državno plavožutilo. Predugo traje institucionalni progon nad njima da bi prema BIH zastavi mogli imati isključivo pozitivnu emociju. Pitanje je što su pozitivnog od BIH, koju su stvarali i stvorili, uopće dobili. Progoni, ratovi, dva desetljeća institucionalnog ponižavanja nakon ratova upravo iz fotelja koje su se prozvale “prodržavnim” i mnogom Hrvatu ogadile državu. Zato dragi Bosanci, ne ljutite se na nas kada nam se omakne zvižduk na BH zastavu. Jednostavno mnogi od nas, kada to vide, vide Komšića, vide Lagumdžiju, vide Visoke predstavnike koji nam upadaju u banke. Razumite nas. Često zaboravimo da ta zastava predstavlja i nas.


Bez obzira na sve to, Beljin potez svakako je mudar, gospodski i vrijedan svake čestitke.


Čestitamo i na pobjedi i na gesti gospodine Beljo.


Pogledajte kako je to izgledalo.