Dani kosidbe Kupres 2014


CIOFF MEĐUNARODNI FESTIVAL DANI KOSIDBE KUPRES BiH 2014

Održat će se od 02. srpnja do 06. srpnja 2014. godine, u Kupresu i još u dva grada u BiH. Opći cilj projekta jeste očuvanje, zaštita i širenje nematerijalne kulturne baštine, očuvanje i iskazivanje regionalnog i lokalnog kulturnog identiteta, te podizanje svijesti o važnosti tradicijske kulture za, razvoj održivog kulturnog turizma, poboljšanje kvalitete života, opći društveni i gospodarski razvoj.

Dani kosidbe na Kupresu, odavna su u narodu zaživjeli kao značajan i nadaleko prepoznatljiv društveni i kulturni događaj. Kao takav, on i danas daje svojevrstan pečat početku ljetne turističke sezone u Kupresu i široj regiji, prije svega jer baštini višestoljetnu tradiciju održavanja, a isto tako i zbog masovnosti, dužine trajanja, atraktivnosti i raznovrsnosti sadržaja. Posebnu kulturološku  vrijednost ima jedinstvena manifestacija natjecanja kosaca u košnji trave ručno izrađenom kosom,te prezentiranje vještina u drugim tradicijskim športovima i zanatima.

Festival nije namijenjen samo za posjetitelje. Važan dio Festivala odvija se i u oblastima Međunarodne kulturne suradnje, gdje se kroz susrete umjetnika, kulturnih djelatnika i folklornih skupina, razmjenjuju umjetnička djela, upoznaju kulture, jezici i običaji iz različitih dijelova Europe i Svijeta. Očekivanja su da će, kao i ranijih godina, Festival vidjeti više desetina tisuća ljudi. Projektom će biti obuhvaćeno preko 400 aktivnih sudionika svih starosnih dobi a iz inozemstva redovito gostuje 150 do 180 mladih izvođača i umjetnika, što je prilika da mladi iz Kupresa, ali i iz cijele BiH, upoznaju različite kulture iz drugih zemalja, da kroz druženje i upoznavanje pokažu dio vlastite kulturne baštine. Na taj način ovaj projekat danas proširuje i obogaćuje tradicionalnu Kuprešku kulturnu i turističku manifestaciju Dan kosidbe na izdižući je iz regionalnih okvira na međunarodnu razinu.

Festival je nositelj značajnih domaćih i međunarodnih priznanja, koja je dobio za dosadašnji rad i postignuća, čime je dodatno valoriziran kao najznačajnija godišnja kulturna manifestacija u BiH, na polju očuvanja nematerijalne kulturne baštine.

Za dosadašnji rad Festival je dobio slijedeća priznanja:

1. Certifikat CIOFF International Festival jer je dostigao standarde CIOFF međunarodnih festivala folklora i tradicijskih umjetnosti. Certifikat je dodijeljen na Generalnoj skupštini CIOFFa, koja je održana na Tahitiju,11. studenoga, 2010. god.

2. Povelju za doprinos očuvanju nematerijalne kulturne baštine dobivenu od strane Ministarstva Kulture FBiH.

3. Zlatna turistička ruža 2009 Nagrada koju je Festivalu dodijelio kulturno-turistički projekat u BiH Turizam plus 26. 09. 2009.

4. Festival je trajno uvršten u CIOFF-ov Svjetski kalendar festivala,www.cioff.org 5. Festival je trajno uvršten u: Kalendar kulturnih manifestacija od značaja za BiH, MCP BiH, Sektor za kulturu. 6. Vještina košnje trave ručnom kosom na Kupresu, uvrštena je na preliminarnu listu UNESCO PROGRAM: 02. do 06. srpnja/jula, 2014. 3. 4. 5. i 6. srpanj/juli: Pet vrhunskih koncerta reprezentativnih folklornih ansambala, s preko 250 mladih izvođača, iz Inozemstva i BiH, s defileom skupina i nastupima na otvorenom.Zemlje gosti na ovogodišnjem festivalu su:

1. MEXICO - Grupo Folklòrico de Mèxico “Alianza”, Verakruz

2. GRČKA “MUNICIPALITY OF AGRINIO FOLK DANCE GROUP”

3. INDIJA – Rhythms International Folk Art Club

4. SRBIJA - Hrvatski Kulturni centar „Bunjevačko kolo“ , Subotica

5. SLOVENIJA – FD “Kres”

06. srpanj/juli, nedjelja, 10:00 sati do 19:00 sati: Kupres, otvorena pozornica – Kulturnozabavni program i program otvaranja i zatvaranja natjecanja u tradicijskim športskim vještinama: Viteško natjecanje kosaca, međunarodne galopske konjičke utrke, tradicijska utrka konja iz domaćeg uzgoja, bacanje kamena s ramena, skok u dalj s mista, potezanje konopa, pješačke utrke.

02. 7. do 15. 8. Etnografska Izložba kupreškoga kraja, Izložba pletiva i vunenih rukotvorina s prostora BiH, Prezentacija starih zanatskih vještina i radionice u vještini izrade i sviranja tradicijskih instrumenata, Izložba autentičnih zanatskih proizvoda, Etnografske izložbe skupina iz inozemstva. Muzejski i izložbeni prostori u JU za kulturu Kupres.

Ostale aktivnosti, 02. do 06 srpanj/juli - Okrugli stolovi – analiza koncerata i drugih festivalskih aktivnosti: Festivalsko vijeće, Komisija za praćenjeFestivala i umjetnički voditelji ansambala, na početku svakog festivalskog dana u 8:00 sati, prije podne. - Posjet turističkim i kulturno-povijesnim odredištima u Bosni i Hercegovini. - Službeni sastanci Organizatora, voditelja skupina i izaslanstava s lokalnim predstavnicima vlasti u svim mjestima gdje Festival gostuje

Medijska vidljivost Festivala: FTV, TV KISS, HTV, “Večernji list”, “Dnevni list”, “Slobodna Dalmacija”, “Dnevni avaz”, “Oslobođenje”, Kupreški radio i brojne radio postaje u BiH, Knjižica/katalog festivala i drugi tiskani festivalski materijali, ozvučenje i video zidovi tijekom koncerata. Web portal organizatora: www.kupres-kultura.com, te brojni drugi web portali i društvene mreže.

Opći cilj projekta Projektni cilj je povezivanje ljudi i kultura, očuvanje kulturne i povijesne nematerijalne baštine, regionalnog i lokalnog kulturnog identiteta te poboljšanje kulturne i turističke ponude. Projekat ima za cilj trajno pridonositi razvoju održivog kulturnog turizma u regiji i razvijati svijest o važnosti kulture i kulturne baštine za poboljšanje kvalitete života, opći društveni, socijalni i gospodarski razvoj. Širenje kulture mira, povjerenja i dobre suradnje među narodima Svijeta. Širenje pozitivne slike o Bosni i Hercegovini u Svijetu. Uspostava suradnje i razmjena iskustava u kulturnim i turističkim područjima i razvoj multikulturalizma u manjim mjestima. Specifični ciljevi su stalno poboljšavanje kvalitete, obima i raznovrsnosti kulturnih projekata i programa. Razmjena podataka i suradnja s drugim sličnim međunarodnim festivalima tradicijskih umjetnosti i folklora u Europi i Svijetu. Suradnja i razmjena iskustava s folklornim ansamblima umjetnicima i stručnim pojedincima iz ove oblasti, očuvanje, razmjena i prikazivanje narodne tradicijske kulture i umjetnosti na međunarodnoj razini. Pokazivanje i promoviranje kulturno-povijesnih vrijednosti, prirodnih i turističkih destinacija u BiH sudionicima festivala iz inozemstva. Izdizanje stručnosti i kvalitete međunarodnih festivala na višu razinu putem pratećih stručnih sastanaka i ostalih oblika znanstvenog rada. Preobrazba kulturnih organizacija i ustanova u BiH, izvan velikih gradova, u kulturne centre pune života koji privlače publiku svih starosnih i socijalnih kategorija, organiziranjem kvalitetnih multikulturnih programa. Jačanje materijalno tehničkih, prostornih i ljudskih kapaciteta organizatora projekta. Tekst i slike preuzeti sa: http://kupres-kultura.com/, http://www.zlosela.com/, Ante Čičak